Bator Julita
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Sokolniki
(2)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(783)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Bator Julita
(-)
Krzyżanowski Julian
(324)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Jachowicz Stanisław
(159)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Czechowicz Józef
(119)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Sekuła Elżbieta
(80)
Baudelaire Charles
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Kornhauser Julian
(72)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Lange Antoni
(65)
Sienkiewicz Henryk
(60)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Stefańska Paulina
(57)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Grabiński Stefan
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Król Michał
(52)
Zarawska Patrycja
(52)
Mróz Remigiusz (1987- )
(50)
Wiedemann Adam
(50)
Mirandola Franciszek
(49)
Gralak Anna
(48)
Hanna Gąssowska
(48)
Ostrowska Bronisława
(48)
Wolny-Hamkało Agnieszka
(48)
Norwid Cyprian Kamil
(47)
Ginalska Agnieszka
(46)
Lipszyc Jarosław
(45)
Grzebalski Mariusz
(44)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(44)
Szlengel Władysław
(44)
Borowski Tadeusz
(42)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(42)
Busquets Carlos
(41)
Gajcy Tadeusz
(41)
Mazan Maciejka
(41)
Nadwadowska Małgorzata
(41)
Zając Hanna
(41)
Bielicki Dominik
(40)
Horacy
(40)
Jarniewicz Jerzy
(40)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(40)
Zimnicka Iwona (1963- )
(40)
Świetlik Maria
(40)
King Stephen (1947- )
(39)
Oppman Artur
(39)
Podgórnik Marta
(39)
Radczyńska-Misiurewicz Justyna
(39)
Brzoska Wojciech
(38)
Foks Darek
(38)
Grimm Jacob
(38)
Grimm Wilhelm
(38)
Prus Bolesław
(38)
Sęp Szarzyński Mikołaj
(38)
Zbierzchowski Henryk
(38)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(38)
Braun Mieczysław
(37)
Grzegorzewska Wioletta
(37)
Kochowski Wespazjan Hieronim
(37)
Kopeć-Gryz Aleksandra
(37)
Paul Magdalena
(37)
Bargielska Justyna
(36)
Michalak Katarzyna (1969- )
(36)
Nowakowska Klara
(36)
Sommer Piotr
(36)
Steel Danielle (1948- )
(36)
Cyranowicz Maria
(35)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Odżywianie
(2)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Znak, 2013. - 286 s. ; 21 cm.
Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na "polepszacze" i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Sokolniki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
K-109/14; 8 szt.
Jeśli jeszcze nie porzuciłaś jedzenia bez chemii, najlepsze przed Tobą! Julita Bator już zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Przekonała czytelników, że można dobrze się odżywiać bez wydawania wielkich pieniędzy. Tym razem, odpowiadając na prośby czytelniczek, proponuje nam praktyczną książkę złożoną przede wszystkim z przepisów. Jednak nie byłaby sobą, gdyby nie zaproponowała podejścia oryginalnego. Pokazuje, jak można eliminować chemię z codziennych posiłków, z potraw przygotowywanych na przyjęcia (także dla dzieci!), z dań świątecznych. A także z kanapek pakowanych do pracy, z jedzenia dla osób prowadzących sportowy tryb życia… Książkę ilustrują zdjęcia potraw, pokazujące, że jedzenie bez chemii prezentuje się znacznie lepiej od syntetycznego, kipiącego od poprawiaczy smaku, zapachu i od sztucznych barwników. Niestety, to drugie jedzenie króluje w każdym spożywczaku i na polskich stołach. Jak w kilka minut przygotować pasztet z ciecierzycy lub koktajl z jarmużu? Jak upiec z dziećmi zdrowe pierniczki na choinkę? Jak przygotować baton energetyczny dla biegaczy? Gotując zdrowo, dbasz o swoją rodzinę i zwiększasz szansę na uniknięcie cukrzycy, a może także raka. Z każdego kęsa jedzenia warto wyeliminować chemiczne dodatki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Sokolniki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej